Xenon az autókon

X

Sok autós csodálkozik azon, hogy mi az a xenon egy autóban. Ezek a fényszórók egyre népszerűbbek, mivel számos működési előnyük van.

A xenon fényszórók 1992-ben jelentek meg, amikor a Philips először mutatta be az újdonságot. Közel 3 évtized alatt a xenon fényszórók egyre tökéletesebbé váltak, így 2021-ben sok járművezető úgy döntött, hogy ilyen termékeket szerel fel személygépkocsijára.

Ma a xenon egy autóban meglehetősen drága, ezért leggyakrabban ilyen lámpákat telepítenek presztízsosztályú autókba – drága szedánok, SUV-k stb. A H1-H27 foglalatot használó halogén izzókkal ellentétben a xenon izzók D1S-D4R foglalatot használnak.

A xenonlámpa működési elve

Az autókban használt xenonlámpa olyan izzót használ, amely inert gázzal van töltve. Az izzó belsejében 2 elektróda is található, ellentétes pozícióban. A lámpa bekapcsolásakor az elektródák között szikra keletkezik, amely elektromos íveket hoz létre. Ez a fényszóró fő megvilágítási forrása.

A xenon autólámpákat a gyártók leggyakrabban lencsés fényszórókra szerelik. Így az autó fénye a leghatékonyabban oszlatja el a sötétséget. Az autók xenonlámpáinak másik előnye, hogy gyakorlatilag nem vakítják a szembejövő járművezetőket.

Egyes autótulajdonosok úgy döntenek, hogy ilyen lámpákat szerelnek a fényvisszaverő fényszórókra, de ez nem a legjobb megoldás a saját kezű felszereléshez. Ebben az esetben be kell állítani a fényszórókat a xenonhoz, ezért jobb, ha a szervizállomásokra fordul.

A Xenon autóba történő beszereléséhez a lámpákkal együtt szállított gyújtóegységet is használni kell. Ez a fényszórók bekapcsolásához szükséges nagyfeszültség forrása. Xenon autók nem futhat az akkumulátorról, mert az utóbbi alacsony feszültséggel rendelkezik. A gyújtóegységek egyformán népszerűek mind a személygépkocsik, mind a teherautók esetében. Feszültségük általában 12-24 V között van. Ez a magas feszültség azonban csak az izzó meggyújtásához szükséges. Amint a fény bekapcsol, a feszültség az elektromos ív fenntartásához szükséges szintre csökken.

Sok autós kíváncsi arra, hogy mely autókba lehet xenont szerelni. Nincsenek különösebb korlátozások, de mint fentebb említettük, jobb, ha az ilyen izzókat lencse típusú fényszórókba szerelik be. Nincsenek különösebb korlátozások, de mint fentebb említettük, jobb, ha az ilyen izzókat lencse típusú fényszórókba szerelik be.

Az autók xenon fényszóróinak előnyei és hátrányai

Mielőtt xenon fényszórót szerel fel autójára, meg kell értenie az ilyen fényszórók használatának főbb előnyeit és hátrányait.

Az ilyen fényszórók előnyei a következők:

 • A szálak hiánya. Így a rázkódás a rossz utakról nem fél a xenontól. Az ilyen fényszórók élettartama lényegesen hosszabb, mint a klasszikus halogén modelleké.
 • Megnövekedett kényelmi szint. Az ilyen fényszórók fénye lágyabb, ami kevésbé fárasztja el a szemet. Ha a xenont választja, az autó a nappali fényhez közelebbi fényt sugároz.
 • Csökkentett kóbor fény. Egy újabb ok, amiért érdemes xenont felszerelni autójára. Esős időben a xenon fénysugarak rosszabbul szóródnak, ezért az út láthatósága változatlan szinten marad.
 • Kevesebb fűtés. Pocsolyába ütközött, és a halogén fényszóró felülete megrepedt? Xenonnal nem. Kevésbé melegszik fel, így a hirtelen hőmérséklet-változások hatását sem érzi.
 • Fokozott energiahatékonyság. Az ilyen fényszórók lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos halogén modellek.
 • Meghosszabbított élettartam. A xenon általában 4-szer tovább tart, mint a halogén izzók. Egyes prémium kategóriás xenon izzók esetében a garanciaidő akár 10 év is lehet, ami megerősíti az ilyen izzók minőségét.

A xenon tompított fényszórók hátrányai a következők:

 • a gyújtóegység szükségessége;
 • Magasabb költségek, különösen azért, mert a lámpákat kötelező párban megvásárolni, hogy ne legyen különböző spektrumú fény;
 • A nem erre a célra tervezett fényszórókba jobb, ha nem szerel be xenonlámpákat, mert egyrészt elkápráztatja a többi közlekedőt, másrészt pedig a törvény tiltja;
 • A xenon fényszórókat kiegészítően kell kalibrálni, hogy ne vakítsák a szembejövő járművezetőket.

Xenon és bi-xenon: mi a különbség?

Ahhoz, hogy megtudja, hogyan válasszon xenont autójához, meg kell értenie a xenon és a bi-xenon közötti különbségeket.

A xenon izzók, amelyek elve az izzószál hiányában különbözik, szokatlan lámpával világítanak. Egy elektromos ív világít, és az izzó belsejében lévő inert gáz jelentősen növeli ezt a fényt.

Amikor a xenon először jelent meg az autók számára, azt tompított fényszórókhoz használták. Az izzók klasszikus halogén modelljeit használták a távolsági fényszóróhoz. Idővel azonban a gyártók képesek voltak a tompított és a távolsági fényt is egyetlen lámpa kialakításába integrálni. Ezeket bi-xenon modelleknek nevezik.

Hogyan válasszunk xenon lámpákat az autónkhoz?

Ez egy örök kérdés, amely sok autósokat gyötör. A xenon izzók kiválasztása egy autóhoz nehéz folyamat, amelynek a következő tényezőkre kell figyelnie:

 • izzók beszerelése tompított és távolsági fényszóróhoz;
 • fényhőmérséklet;
 • az izzók ára.

Először is, választania kell – xenon vagy bixenon. Természetesen az utóbbi lehetőség előnyösebb. Az ára magasabb, de a váltás után nem kell megszoknia a halogén- és a xenonlámpák eltérő fényét.

Ami a költségeket illeti, a xenont leggyakrabban az Ön autójához való normál H4-es bázisra szerelik be. Jobb, ha drágább és jobb minőségű modelleket vásárol, amelyek hosszabb ideig tartanak. Az olcsóbb termékek megvásárlásával nem takaríthat meg pénzt, mivel a jövőben fizetnie kell a gyújtóegységek és izzók cseréjéért, valamint a szervizben történő szervizelésért.

Xenon világítás kiválasztása autókhoz a fényhőmérséklet szerint

Egy másik fontos szempont, amely segít a megfelelő xenon kiválasztásában, a fényhőmérséklet:

 • 3500K – ködlámpák;
 • 4300K – normál, klasszikus fényszórók;
 • 5000K – egy másik klasszikus fehér izzó, amely szinte minden autóhoz alkalmas;
 • 6000K – a fény árnyalata nagyon szép (fehér, kékbe való átmenettel), de rossz időben a fény jelentősen romlik;
 • 7000K és 8000K jobb nem telepíteni, az ilyen lámpák gyakorlatilag nem különböznek a halogén minőségétől.

Melyik xenon telepíteni minden vezető dönt magának, de amikor kiválasztják kell biztosítani, hogy a világítás minősége magas volt még hideg időben is, ezért jobb, hogy válasszon egy meleg árnyalatú.

Mit kell még figyelembe venni, amikor xenont választ az autójához

Az autós xenon egy minőségi és modern világítási lehetőség. A LED-es fényszórók még nem vetették meg a lábukat a piacon, a halogén modellek pedig lassan a múlté. Hatékonyságuk nagyon alacsony a xenonhoz képest. De a lézeres fényszórók csak most jelennek meg – még mindig drágábbak, mint a xenon, de idővel elkerülhetetlenül kiszorítják.

Mielőtt fényszórókat vásárolna, fontos megérteni, hogy mi a xenon egy autóban, és hogyan kell beszerelni. Ne feledje, hogy jobb, ha a fényszórót teljesen lecseréli egy lencse típusú fényszóróra, hogy akadályok nélkül felszerelhesse a xenon izzókat, mintha a fényvisszaverő fényszórókra izzókat helyezne. Végül is ez veszélyes helyzethez vezethet. Végül is ez veszélyes helyzethez vezethet.

Andras

A műhelyünkről

A Startszerviz.hu nem csupán az autószervizek leggyorsabban növekvő hálózata egész Magyarországon. Ügyfelek ezrei bíznak bennünk. Ez egy barátságos csapat, amelyet egy közös eszme és egy közös ügy inspirál. Ez a szigorú minőségi szabványok és a folyamatos támogatás ügyfeleink számára, bárhol is legyenek a világon.