Repedezett szélvédő: Mi a teendő, ha megjelenik

R

Mennyibe kerül a szélvédő javítása és cseréje? Szélvédő javítás árak. A megrepedt szélvédő komoly probléma, amellyel szinte minden járművezető találkozhat. Okozhatja egy szomszédos autó kerekeinek szerencsétlen ütközése vagy egy kisebb közlekedési baleset. Akárhogy is, a megrepedt szélvédőt meg kell javíttatnia, ha nem akar pénzt költeni a teljes cserére.

Az első dolog, amit meg kell jegyeznünk, az az, hogy hogyan jelenik meg egy letört szélvédő. Az autósok számára 4 fő ok okozhat problémát:

 • Előre haladó autók kerekei alól kirepülő apró kövek vagy szilárd tárgyak darabjai, és a jármű sebessége nem olyan fontos, a kő kirepülhet, és 50 km/h sebességgel is.
 • A megrepedt szélvédő balesetből is származhat – ami logikus, hiszen az üveg az autó egyik legérzékenyebb alkatrésze.
 • A szélvédő felszerelése során elkövetett hibák, a leggyakoribb forgatókönyv az, amikor a járművezető úgy dönt, hogy pénzt takarít meg, és inkább saját maga szereli fel, minthogy elviszi egy műhelybe.
 • Szélsőséges hőmérsékleti viszonyok: Télen soha ne olvassa fel forró vízzel a fagyott üveget, mert a megrepedt szélvédő javítást igényelhet.

A szélvédő sérülésének több típusa létezik. Egyesek könnyebben javíthatók, mások nehezebben. A károk néhány típusa a következő:

 • kerek sérülés egy gödörrel a közepén;
 • Csillag alakú repedés, ahol a “sugarak” a sérülés helyéről terjednek ki;
 • Két repedés, amelyek ugyanabból az ütközési pontból indulnak ki;
 • kombinált sérülések többszörös repedésekből és repedésekből.

Ha fontos az Ön számára, hogy tudja, hogyan kell javítani a szélvédő repedéseit, kezdje azzal, hogy megismerkedik a sérülés jellegével. Ha úgy tűnik, hogy bármikor megnagyobbodhat, a legjobb, ha hív egy műhelyt.

Repedt szélvédő, mi a teendő

Ha a sérülés már valósággá vált, akkor biztosan azon gondolkodik, hogyan távolítsa el a repedt szélvédőt. Az első dolog, amire rá kell jönnöd, hogy a pánik az ellenséged. Ne hozzon semmilyen döntést, amíg nem biztos benne, hogy helyesen döntött. Ellenkező esetben csak ront a helyzeten.

Másodszor, tudja meg, hogyan lehet a lehető leggyorsabban eltávolítani a szélvédőn keletkezett repedéseket. Az a helyzet, hogy a különböző szennyeződések – por, szennyeződés, csiszoló részecskék, víz stb. – a kapott sérüléseken keresztül elkezdenek bejutni az anyagba. Minél hosszabb ideig használja az autót ilyen állapotban, annál több szennyeződés halmozódik fel. Ez pedig minden bizonnyal megakadályozza a repedt szélvédő javítását.

Ezért, hogy megakadályozza a szennyeződések felhalmozódását, amíg el nem viszi autóját egy szervizbe, vagy meg nem javítja a problémát, tanulja meg, hogyan tömítse le a szélvédő repedését. Ehhez használjon egyszerű ragasztószalagot. Ha járművet kell használnia, vezessen a lehető legsimábban. Bármilyen rezgés csak növeli a károkat, és a ragasztószalag nem fogja komolyan akadályozni ezt a folyamatot.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a megrepedt szélvédőt mindkét oldalon le kell ragasztani.

Ki tudja-e távolítani a megrepedt szélvédőt saját maga?

Ha azon tűnődik, hogyan lehet megállítani a szélvédő repedését, a műveletet saját maga is elvégezheti. Ehhez egy speciális készletet kell vásárolnia, amely kijavítja a szélvédő hibáit. Ilyen termékeket autókereskedésekben, szervizállomásokon vagy online autókereskedésekben találhat.

Ha a lehető legjobb módon szeretné eltávolítani a szélvédő repedéseit, akkor biztosan nem kell spórolnia a vásárláson. A legjobb, ha olyan javítókészletet vásárol, amely részletes útmutatót tartalmaz a kezdők számára, ahol minden művelet gondosan le van írva.

Az ilyen készletek leggyakrabban a következőkből állnak:

 • fecskendő az adagoláshoz;
 • injektor;
 • penge;
 • öntapadó szalag;
 • egy speciális polimer anyag, amely kitölti a sérüléseket.

A szélvédő repedéseinek javítása ezzel a készlettel meglehetősen egyszerű. Át kell fúrni a repedés végét, hogy meglazítsa és megállítsa a továbbhaladást. Ezután óvatosan tisztítsa meg az üveg sérült felületét a szennyeződésektől, és töltse ki a repedés vagy repedés üregét polimerrel. A polimer gyorsabb megszilárdulása érdekében speciális lámpák használhatók. Miután az anyag megszilárdult, folytassa a szélvédő polírozását.

Tessék, itt van, hogyan javítsd meg a repedt szélvédőt saját kezűleg. A folyamat nem tűnik bonyolultnak, de a fúrás rossz helyen történő elvégzése a szélvédő károsodásához vezet.

Hogyan lehet megállítani a repedt szélvédőt

A repedt szélvédő eltávolítása fontos és felelősségteljes folyamat, különösen akkor, ha az autó tulajdonosa úgy döntött, hogy maga oldja meg a problémát. Az ilyen sérülésekkel kapcsolatban azonban az a trükkös, hogy megnagyobbodhatnak.

Ha azonosította a sérülést, a későbbi szélvédőforgács eltávolítása könnyebb lesz, ha betartja a következő szabályokat:

 • ne törölje le a sérülés területét, és ne használjon törlőkendőt, ez csak elősegíti a szennyeződések behatolását a repedésbe, mint már említettük, jobb, ha lezárja a sérülést, hogy elkerülje az ilyen kellemetlenségeket;
 • ne használjon szélvédőfűtést – ez egy másik tényező, amely sikeresebbé teszi a szélvédőrepedések tömítését;
 • Vezessen alacsony sebességgel, és próbáljon meg olyan utat választani, ahol nincsenek bukkanók és kátyúk.

Ha úgy dönt, hogy saját erőből távolítja el a repedt szélvédőt, a legfelelősségteljesebb eljárás a repedés kifúrása lesz. Kövesse az alábbi iránymutatásokat a siker érdekében:

 • Csak alacsony fordulatszámon végezze a folyamatot;
 • Használjon speciális fúrófejet a laminált üveghez;
 • A fúrófej átmérőjének valamivel nagyobbnak kell lennie, mint maga a sérülés (repedés) mérete;
 • A repedés szélétől néhány mm-re mélyedjen be, és ez lesz a fúrási pont;
 • A szélvédőrepedés eltávolítása nem jár átfúrással, a mélyedés nem lehet mélyebb, mint maga a sérülés.

Hogyan kell megjavítani a repedt szélvédőt – miért érdemes műhelyt bérelni?

Nem minden járművezetőnek van ideje arra, hogy kitalálja, hogyan távolítsa el a szélvédő repedését. Ráadásul az ilyen javítások önálló elvégzése megfelelő tapasztalat nélkül még rosszabb következményekkel járhat.

Ezért az autószerviz felkeresése az ideális megoldás annak biztosítására, hogy a szélvédőrepedés eltávolítása a lehető legjobb módon történjen. Valójában a szerelő ugyanazt a munkát végzi el, mint a fent leírtak, de professzionális felszereléssel és többéves tapasztalattal.

A szélvédőrepedés eltávolítása egy szervizállomáson röviden a következőképpen írható le:

 1. Zsírtalanítás.
 2. Fúrás.
 3. A levegő eltávolítása a kárból, hogy ne legyenek buborékok.
 4. A szennyeződés eltávolítása.
 5. A híd, az injektor és a fúvóka felszerelése.
 6. Töltés polimerrel.
 7. Szárítás UV-lámpával.
 8. Polírozás.

Ennyi, vége a szélvédőcsipesz javításnak.

Érdemes-e javíttatni a repedt szélvédőt?

Ha lehetősége van rá, a szélvédőrepedés javítása a legjobb megoldás arra, hogy autója újra eredeti megjelenését kapja, és gondoskodjon a vezetés biztonságáról.

Azonban messze nem mindig tanácsos kideríteni, hogyan lehet eltávolítani a szélvédőn lévő zúzódásokat. Több kritérium is jelzi, hogy a szélvédőt teljesen ki kell cserélni:

 • a sérült terület az üveg méretének több mint 30%-át foglalja el, minden bizonnyal lehetséges az összes sérülést polimerrel kitölteni, de ez aligha lesz drágább, mint egy teljes csere;
 • ha egy szilánk elérte a szélvédő szélét, a szélvédő repedése nem javítható, a laminált üveg szerkezete teljesen tönkremegy, és nem javítható;
 • ha a sérült üvegen 3 cm-es lyuk van.

Ha az Ön autója elég szerencsétlen ahhoz, hogy ilyen jellegű károkat szenvedjen, a szélvédőrepedés eltávolítása hiábavaló vállalkozás lesz.

Tehát itt van, hogyan kell eltávolítani egy repedt autóablakot. A folyamat nem bonyolult, ha elegendő tapasztalattal és egy speciális javítókészlettel rendelkezik. A tökéletes eredmény érdekében azonban jobb, ha egy autószervizhez fordul.

Andras

A műhelyünkről

A Startszerviz.hu nem csupán az autószervizek leggyorsabban növekvő hálózata egész Magyarországon. Ügyfelek ezrei bíznak bennünk. Ez egy barátságos csapat, amelyet egy közös eszme és egy közös ügy inspirál. Ez a szigorú minőségi szabványok és a folyamatos támogatás ügyfeleink számára, bárhol is legyenek a világon.