Mit tartalmaz egy karosszériajavítás

M

A karosszéria a jármű teherviselő vázának tekinthető. Ez a jármű legmasszívabb és legdrágább eleme, ezért a legjobb, ha előre tisztában van a működésének és helyreállításának minden árnyalatával.

A karosszériajavítás drága és keresett szolgáltatás, mivel a járművezetők balesetet szenvednek, az autók időjárási károkat vagy kisebb mechanikai sérüléseket szenvednek, amelyek horpadásokat és repedéseket hagynak maguk után. Jobb, ha előzetesen tájékozódik arról, hogy mit tartalmaz egy karosszériajavítás, hogy megértse, mennyibe fog kerülni a javítás.

A karosszériajavításról csak egy szakember tud mindent megmondani. Nem tanácsos az interneten gyakran megtalálható hajszárítós és porszívós tippek segítségével megpróbálni saját maga megjavítani az autót. Jobb, ha a lehető legtöbbet megtudja a karosszéria javításáról, és a megszerzett ismeretekkel eljut egy szervizbe. Így könnyebb lesz kommunikálni a szakértővel, és tisztázó kérdéseket feltenni neki.

A jármű átfogó helyreállításához és hosszú távú használatához a karosszériajavítás minden lépését be kell tartania, és speciális szerszámokat kell használnia. Akkor nem kell kétszer fizetnie, vagy pénzt gyűjtenie egy újabb autóváz-felújításra. Egy magángarázsban vagy a ház mögött nehezebb, és gyakran lehetetlen helyreállítani.

Mi az a karosszériajavítás?

A karosszériajavítás egy speciális típusú munka, amely a jármű karosszéria eredeti műszaki jellemzőinek helyreállítását jelenti. A karosszériajavítónak először szemrevételezéssel kell megvizsgálnia a felületet, hogy meghatározhassa, milyen típusú munkára van szükség, és mennyibe fog kerülni a karosszéria javítása. Ez az új karosszéria beszerzési költségének töredéke. Már az olajipari ezermesterrel való első konzultáció után az ügyfél teljes mértékben megérti, hogy mi tartozik a karosszériajavításhoz, és mennyi ideig fog tartani.

A gipszelés, a flitterezés és a polírozás azok a klasszikus manipulációk, amelyeket a szakemberek végeznek, hogy a jármű ugyanúgy nézzen ki, mint korábban. Gyakran dolgoznak új testkezelési technikákkal a legjobb eredmény elérése érdekében.

Az autó váza súlyosan, közepesen vagy minimálisan sérült lehet. A ráfordított idő, erőfeszítés, pénz és eszközök mennyisége a kár mértékétől függ. A vizuális diagnosztika eredményei alapján a karosszérialakatos kiválasztja a javítandó karosszéria típusait, és meghatározza a teendőket.

A karosszéria típusai

Miután megértette, hogy mi a karosszériajavítás, világossá válik, hogy mi az, és részletesebben megvizsgálhatja a fajtáit. A munka jellegétől és összetettségétől függően különböznek egymástól.

A következő karosszériatípusokat különböztetjük meg:

 • kiegyenesítés;
 • a test geometriájának javítása;
 • nagyobb javítások;
 • helyi javítás.

Az egyik legnépszerűbb szolgáltatás a csiszolófényezéses karosszériafényezési technológia. Használható az apró lepattanások és karcolások eltávolítására, valamint a festék rozsdásodás elleni védelmére.

A geometria helyreállítása alatt szakembereink egy sor műveletet értenek, mivel a karosszéria minden paraméterét vissza kell állítani az eredeti megjelenésükre. Az első lépés a kiegyenesítés, mivel ez a karosszéria-technológia még súlyos sérülések esetén is segít kiegyenesíteni a felületet.

Ha az autó balesetet szenvedett, gyakran teljes felújításra van szükség, az alkatrész teljes rekonstrukciójával és szinte minden rendszer eltávolításával az autóból. Ha azonban a járművezető kisebb mechanikai sérülést szenved, akkor helyi karosszériafelújításra van szüksége. Egy-egy elemet ki lehet cserélni, egy területet le lehet festeni és lakkozni a jobb védelem érdekében. A mesteremberek gyakran hegesztéssel végzik ezt, de egyes vázelemeket könnyebb újakra cserélni, mint javítani.

Mit tartalmaz egy karosszériajavítás?

A karosszéria sérülésekor a járművezetők gyakran panaszkodnak arra, hogy a csomagtérfedél eltörik. Ez gyakori a városi baleseteknél, és a karosszériajavítással ezt ki lehet javítani. Az esetleges horpadásokat speciális berendezésekkel lehet kiegyenesíteni. A legfontosabb, hogy kezdetben visszaállítsuk az alkatrész eredeti alakját. Kisebb sérülések esetén a jármű javítása (karosszériajavítás) akár szétszerelés nélkül is elvégezhető. A keret bármely teherhordó eleme helyreállítható vagy kicserélhető.

A test helyreállításának szakaszai:

 1. Szemrevételezés.
 2. A horpadások, karcolások és egyéb sérülések számbavétele.
 3. A megfelelő helyreállítási módszer kiválasztása.
 4. Cserealkatrészek és védőfelszerelések felkutatása.
 5. A cserére szoruló alkatrészek szétszerelése.
 6. Felületkiegyenlítés.
 7. Új alkatrészek beszerelése.
 8. Lakkozás, festékkel vagy alapozóval történő bevonás.
 9. A szolgáltatás minőségének ellenőrzése.

A modern karosszériajavítási technológia időmegtakarítást és hatékony problémamegoldást jelent. Ha egy alkatrészt gyorsan ki lehet cserélni a szervizben, a mesterek ezt teszik, mert ez tartósabb megoldás, mint az alkatrész ideiglenes helyreállítása. A járműjavítási technikákat a mesteremberek a diagnózist követően választják ki. Néha hegesztésre vagy további csavarok vagy csavarok beépítésére van szükség, ha az autó tulajdonosa nem szeretné, hogy új elemeket hegesztenek a vázra. A karosszériajavításnak különböző típusai vannak, amelyek mindegyike a maga módján hatékony lehet.

Modern karosszéria javítási technikák

A karosszéria javításának egyik legösszetettebb és legköltségesebb módszere a karosszéria geometriájának rekonstrukciója. Ez egy új technika, amely megóvja az autót attól, hogy az úton való közlekedés során egyensúlyát veszítse. Ez a karosszériajavítási technika minimalizálja a jármű kopását, ami biztonságos vezetést eredményez 90 kilométer/óra feletti sebességnél és vészfékezésnél.

A megfelelő egyensúly mellett a futómű alkatrészei sokszor lassabban kopnak, ezt a tényt a mesteremberek is megemlítik, amikor a karosszéria javításáról beszélnek.

A karosszéria helyreállításának új módszerei speciális számítógépet alkalmaznak, amely a diagnosztika során kiszámítja a karosszéria gyári referenciapontjait, és megtalálja a torzulásokat, a normálistól való eltéréseket. A technika még a kis repedéseket is felismeri, amelyek a jövőben komoly problémává válhatnak.

A mai karosszériajavítási technológia minimális fizikai erőfeszítést tesz lehetővé, és a felelősséget a technikusra hárítja. Néha a mesterek olyan automatizált hegesztőgépeket használnak, amelyek maguk számítják ki a hegesztési előtolás útját.

A kisebb karcolások, repedések stb. könnyen javíthatók speciális berendezések segítségével. A lézerhatás sokkal tovább tart, mint a hibák festékkel vagy lakkozással történő elfedése, annak ellenére, hogy ez többe kerül. A lézeres korrekció eredménye átlagosan 5-7 évig tart. Az eljárás további megismétlése lehetséges.

Mint minden más bontásnál, itt is az a legfontosabb, hogy tudjuk, hogyan kell helyesen elvégezni a karosszériát. Ha ezek a készségek hiányoznak, a legjobb, ha a https://startszerviz.hu oldalon kér segítséget.

Andras

A műhelyünkről

A Startszerviz.hu nem csupán az autószervizek leggyorsabban növekvő hálózata egész Magyarországon. Ügyfelek ezrei bíznak bennünk. Ez egy barátságos csapat, amelyet egy közös eszme és egy közös ügy inspirál. Ez a szigorú minőségi szabványok és a folyamatos támogatás ügyfeleink számára, bárhol is legyenek a világon.