Mikor kell kicserélni a féktárcsákat

M

A fékbetétek féktárcsákra gyakorolt elkerülhetetlen hatása a féktárcsák felületének kopását okozza. A féktárcsák élettartama olyan tényezőktől függ, mint például: a fékrendszer hibáinak hiánya, a jármű üzemeltetési körülményei és a tulajdonos vezetési stílusa. Ezenkívül figyelembe kell venni a kilométereket ezekkel az elemekkel, azok minőségét és típusát. A koszos és nedves útfelületek, valamint a rajtuk lévő kémiai reagensek negatívan befolyásolják a gépkocsi fékrendszerének működését. A féktárcsák cseréjének időtartamát gyakran a gyártó adja meg, közvetlenül a terméken.

Miért érdemes féktárcsát cserélni

Ha biztonságosan szeretne közlekedni az utakon, gondoskodni szeretne az autó utasainak és a forgalomban résztvevők egészségének és néha életének megőrzéséről, akkor időben ki kell cserélni a féktárcsákat. Ezek az alkatrészek részt vesznek a fékezési folyamatban, és szükség esetén biztosítják az autó lassítását és megállítását. Ennek elmulasztása a jármű oldalra csúszását okozhatja, ami súlyos balesethez vezethet. Számos oka és helyzete van annak, amikor féktárcsáit ki kell cserélni. Ezek közé tartoznak:

 • a fékrendszer meghibásodása;
 • a jármű rezgése fékezés közben;
 • a féknyereg elakadása.
 • Az alkatrészek tovább romlanak, ha nem cserélik ki azonnal.

Mikor cserélik a féktárcsákat? Ez gyakran a második fékbetétcserével egy időben történik. Esetenként azonban az alkatrészek hamarabb elhasználódnak.

Egyes járművek hátsó tengelyén dobfékek vannak. Ezeket tárcsafékekre lehet cserélni a fékezés javítása érdekében. Ezáltal a jármű manőverezhetőbbé válik, csökken a balesetek kockázata és könnyebbé válik a kormányzás.

Mennyi ideig tartanak a tárcsafékek

Minden féktárcsának meghatározott élettartama van. Ezt a gyár állítja be, és a féktárcsák cseréjének gyakorisága attól függ, hogy milyen gyakran kell cserélni:

 • a gépkocsi futásteljesítménye;
 • a teljes fékrendszer állapota;
 • a fékezés gyakorisága és keménysége;
 • magának a járműnek az egyedi jellemzői.

Amikor a járművéhez féktárcsákat vásárol, a járművezetőnek tájékozódnia kell arról, hogy milyen gyakran kell cserélni a féktárcsákat. Mindenekelőtt a gyártó ajánlásait kell betartani. A jelölés általában egy új termék végén található. Például a Minimum Thickness (Minimális vastagság) után az alkatrész megengedett vastagsága következik milliméterben.

Annak megállapításához, hogy mikor kell kicserélni a féktárcsát, mérje meg a vastagságát egy féknyereggel (lehetőleg mikrométerrel), miután a kereket eltávolították. Ha a mérés 2 mm-nél kisebb, a terméket ki kell cserélni, mivel ellenkező esetben a fékhatás nagymértékben csökken.

Mennyi időbe telik egy féktárcsa cseréje? Ha a járművet megfelelően vezetik, az ilyen alkatrészek élettartama 80 000 és 150 000 km között mozog.

Nem csak a kopás mértéke jelzi, hogy mikor van itt az ideje a féktárcsák cseréjének. Az alkatrészek súlyos túlmelegedése és az azt követő gyors lehűlés megvetemedhetnek vagy megrepedhetnek. E hibák meglétét a fékpedál erőteljes lenyomásakor fellépő jellegzetes rezgés jelzi. Ezt a rezgést azonban deformálódott betétek és kerékagyak is okozhatják, amelyeket szintén ellenőrizni kell.

Mikor kell kicserélni a féktárcsákat

Sok autótulajdonos szeretné előre tudni, hogy mikor kell kicserélni a féktárcsákat az autójában. A probléma azonban az, hogy az autógyártók nem képesek előre látni az út és az Ön vezetési stílusának minden árnyalatát, ezért nem adnak pontos ajánlásokat. Az alkatrészek elhasználódásához számos tényező járul hozzá. Ezek közé tartoznak:

 • az autó márkája és modellje – a féktárcsák cseréjének gyakorisága erősen függ az adott járműtípustól, például a terepjáróknál már 60 000 km futásteljesítménynél felmerülhet ilyen igény;
 • a tárcsa anyaga lehet: öntöttvas, acél, szénszál-erősítésű műanyag, kerámia;
 • mechanikai okok: a termék minősége, a jármű futásteljesítménye;
 • vezetési stílus – a vakmerő vezetőkkel a járművek minden alkatrésze és egysége nagyon gyorsan elhasználódik;
 • A féktárcsák ajánlott csereintervalluma;
 • az útfelület minősége – a kátyúkkal és lyukakkal teli utakon a fékrendszer hibái sokkal gyorsabban jelentkeznek.

Egy tapasztalt járművezető maga is meg tudja állapítani, mikor van itt az ideje a féktárcsák cseréjének. Ez az alkatrész kopásának mértékétől és a vezetési viselkedés bizonyos jeleitől függ.

Az üzemképesség diagnosztikája és az alkatrész későbbi cseréje akkor szükséges, ha a következő jellemzők észlelhetők:

 • A párna a lemez túlzott felmelegedése miatt gyorsan melegedni kezd. Erős fékezéskor, ha az autó tócsába hajt, az alkatrész hirtelen lehűlése miatt a tárcsa megreped.
 • A fékek leállása.
 • Az autó vibrál, fékezéskor rosszul kormányoz, a kormánykerék “ugrálni” kezd, és az autó oldalra húz. Ha a fékpedál felengedése után megszűnik a rezgés, akkor válassza ki az első féktárcsák mielőbbi cseréjének időpontját.
 • A fékpedál túl puha, és a fékút kanyargós lesz, ami a kopott hátsó tárcsákra jellemző.
 • A fékezés rángatózik.
 • A fékek működtetésekor csikorgó zaj hallatszik, ami azt jelzi, hogy a hátsó kerekek féktárcsái cserére szorulnak.
 • Az autó lassításakor szokatlan zajok hallatszanak.
 • A rendszer a fékpedál lenyomásakor blokkol.

Ha az alkatrészeken mechanikai sérülés vagy nyilvánvaló kopás tapasztalható, akkor a lehető leghamarabb újakat kell felszerelni. A baleset miatti porckorongtorzulás nem kivétel.

Exif_JPEG

Hogyan lehet tudni, mikor kell kicserélni a féktárcsákat?

Nem tudja, hogyan ismerje fel, hogy mikor van szükség a féktárcsák cseréjére. Ha a fenti tünetek bármelyike jelen van, érdemes vizuális diagnózist végezni.

A kerék szétszerelése után meg kell határoznia az alkatrészek kopását. Ha a fékbetét vastagsága 50% alá csökken, a hengerek a lehető legjobban ki fognak nyúlni a féknyergekből. Ez torzuláshoz, lefoglaláshoz és a féknyereg szivárgásához vezet, ami némi fékfolyadék szivárgásával és a tárcsa deformálódásával jár. Honnan tudja, hogy mikor van szükség féktárcsák cseréjére? Ebben segíthet a szakértői tanácsadás. Ehhez a következőkre van szükség:

 1. Gondosan ellenőrizze a tárcsák munkafelületeit, azoknak mentesnek kell lenniük a dudoroktól, apró repedésektől és egyéb hibáktól.
 2. Alaposan vizsgálja meg az alkatrész színét, ha a felülete kékre színeződött, az a termék oxidációjára utal, ami a folyamatos túlmelegedés miatt következett be.
 3. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e repedések, horpadások és dudorok, amelyek a fékrendszer meghibásodását és költséges javításokat eredményezhetnek.
 4. Forgassa el a tárcsát, és ellenőrizze a munkafelület kifutását egy mutatóval, ez nem lehet több 0,05 mm-nél.

A fékrendszert mindenképpen ellenőrizni kell az autó vásárlásakor. Ez lehetővé teszi, hogy meghatározza annak állapotát, hogy tudja, mikor van itt az ideje a féktárcsák cseréjének, hogy megelőzze a jármű működésével kapcsolatos kellemetlenségeket. Két alkatrészt kell cserélni ugyanazon a tengelyen, hogy a jármű fékezéskor ne legyen kiegyensúlyozatlan.

Az Ön autójának szervizelhető fékjei jelentik az Ön biztonságát az úton való közlekedés során. Ezért minden járművezetőnek tudnia kell, hogyan ismerje fel, hogy mikor van itt az ideje a féktárcsák cseréjének, hogy időben elvégezhesse a szervizelést.

Mi történik, ha nem cseréli ki a féktárcsákat?

Fontos tudni, hogy milyen vastagságban kell kicserélni a féktárcsákat. Legfeljebb 1,5 mm az elfogadható kopás. A dobféktárcsák vastagsága nem csökken a kopás során, hanem a belső átmérőjük nő.

Nem lehet pontosan meghatározni, hogy a féktárcsák élettartama mennyi ideig tart. Ha azonban nem cserélik ki őket időben, akkor:

 • túlmelegednek, elgörbülnek vagy megrepednek;
 • károsíthatja a féknyereg dugattyúját;
 • elakadhat a kerék.

Az első és leginkább észrevehető tényező annak megállapításakor, hogy mikor van itt az ideje a féktárcsa cseréjének, a hang. A bordázás a kerekek zúgását okozza. Ennek gyakorisága a gépkocsi sebességétől függően változik. Ha az autó hosszabb ideig fékez, a fékbetétek gyorsan használhatatlanná válnak.

Általában az első féktárcsák jobban kopnak, mint a hátsó féktárcsák a rájuk ható nagy erők miatt. Ezért arra a kérdésre, hogy az első féktárcsák élettartama mennyi ideig tart, más lesz a válasz, mint a hátsó tengelyen lévő alkatrészek élettartama.

A városi körülmények között használt normál személygépkocsiknál a féktárcsák cseréjét körülbelül 80-100 ezer km-enként kell elvégezni. A modern személygépkocsik sok tárcsája azonban akár 120 ezer kilométert is megtehet.

Ha új lemezt szeretne vásárolni, látogasson el az Oiler weboldalára, és válassza ki a kívánt terméket a katalógusból.

Minden olyan kérdésre, amely az autó karbantartásával vagy az alkatrészek cseréjével kapcsolatban felmerült, munkatársaink válaszolhatnak. Segítenek a kopott féktárcsák cseréjében is.

Andras

A műhelyünkről

A Startszerviz.hu nem csupán az autószervizek leggyorsabban növekvő hálózata egész Magyarországon. Ügyfelek ezrei bíznak bennünk. Ez egy barátságos csapat, amelyet egy közös eszme és egy közös ügy inspirál. Ez a szigorú minőségi szabványok és a folyamatos támogatás ügyfeleink számára, bárhol is legyenek a világon.