Mi a teendő, ha az autó akkumulátora lemerül

M

Egy lemerült akkumulátor meglehetősen kellemetlen esemény, ha sürgősen szüksége van az autójára. Ne essen azonban kétségbe; ebben a cikkben megtudhatja, hogyan indíthatja be autóját, ha lemerült az akkumulátor, valamint az akkumulátor ápolásának alapvető szabályait.

Ha azon tűnődik, hogyan indíthatja be autóját, ha az automata akkumulátor lemerült, először nézze meg a fedélzeti feszültséget, a motor üzemanyagtípusát és természetesen a sebességváltó típusát.

Az akkumulátor lemerülésének jelei

Mielőtt kiderítené, mit tegyen, ha az autó akkumulátor lemerült, először is ellenőriznie kell, hogy valóban elvesztette-e az energiaforrását.

A lemerült akkumulátor tipikus jelei a következők

 • a motor néhányszor megfordul, majd beindul;
 • az indító nagyon tompa hangot ad, mintha kifogyott volna az erő;
 • a műszerfalon lévő kijelzők színe elhalványul és rendszeresen eltűnik.

Meg kell jegyezni, hogy az utolsó pont csak azokra a régebbi járművekre vonatkozik, amelyek műszerfalán hagyományos izzók vannak. A modern LED-lámpák fényesen világíthatnak, de a motor nem fog beindulni.

A tapasztalt autósok mindig tudják, mit kell tenni, ha lemerült az akkumulátor. Jól érzik az autójukat, így az ősz beköszöntével egy vadonatúj akkumulátor kerül a járműbe. Ha azonban nem veszi észre ezeket a jeleket, és az akkumulátor lemerül egy téli reggelen, akkor mindenképpen segítségre lesz szüksége.

Egy modern akkumulátor élettartama általában 5-6 év, feltéve, hogy a járművet rendszeresen ellenőrzik és ennek megfelelően szervizelik. Egészen más kérdés, ha az akkumulátor lemerült, amelyet valahol a bazárban és tanúsítványok nélkül vásároltak. Ilyen esetben nem meglepő, hogy a járművezetőnek számolnia kell az ilyen meggondolatlan döntés következményeivel.

Jobb, ha nem spórolunk az akkumulátoron, mert különben meg kell tanulnunk, hogyan indítsuk be az autót, ha az akkumulátor lemerült.

A legjobb, ha nem spórolsz az akkumulátorral, különben ki kell találnod, hogyan indítsd be az autódat, ha lemerül az akkumulátor.

Hogyan indítsuk el az autót, ha az akkumulátor lemerült

Most pedig térjünk rá a kérdésre, amire kíváncsi vagy: mit tegyen a sofőr, ha lemerült az autó akkumulátora. Többféleképpen is beindíthatja autóját, hogy elindulhasson, és új akkumulátort vásárolhasson. Ezek közé tartoznak:

 • a belső égésű motor indítása egy speciális indítóberendezés (ROM) segítségével;
 • Vontatás vagy vontatás – nem opció, ha meg akarja tudni, hogyan kell elindítani egy automata autót lemerült akkumulátorral;
 • klasszikus “szivargyújtás” egy másik akkumulátorról.

Fontos tudni, hogy ezek a módszerek nem minden autóra érvényesek. Például jobb, ha egy automata sebességváltót nem indít el toló- vagy vontatóautóból.

Lemerült az akkumulátora, mit tegyen, és a fenti módszerek közül melyiket válassza? A legjobb megoldás a ROM használata lenne. Ez valóban egy univerzális módszer minden autóhoz. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha maga a ROM is megvan, ezért érdemes előre gondoskodni a beszerzéséről. Az is fontos, hogy a közelben legyen 220 W-os hálózati tápegység. Ellenkező esetben az önindító használhatatlan lesz, ha az autó akkumulátora lemerül.

Nem minden autósnak van jó minőségű vezetékekkel ellátott garázsa, ahol a ROM könnyen használható. Még ha van is, ne alkalmazzon feltöltést. Az biztos, hogy az akkumulátort így sokáig töltheti, de ezzel komolyan lerövidíti az élettartamát.

A második megoldás – hogyan indítsuk be az autót, ha lemerült az akkumulátor – csak szerelők számára alkalmas. Ne használja automata sebességváltóhoz. Működéséhez elektromos áramra van szükség, míg a hagyományos hidraulikus automata anélkül is működik. Ezenkívül ez a lehetőség károsíthatja a fedélzeti hálózatot és a beépített elektronikát, ami mindenképpen szükségessé teszi a legközelebbi szerviz meglátogatását.

A motor beindítása vontatóval vagy tolóval elég egyszerű, de ebben az esetben segítséget kell kérnie barátaitól vagy egyszerű járókelőktől.

Ha az akkumulátor lemerült a gépben, hogyan indítsuk be az autót, ez a kérdés már nem igényel választ. ROM hiányában az egyetlen lehetőség egy másik akkumulátorról történő indítás. Ha nem áll rendelkezésre ROM, akkor csak egy másik akkumulátorról indítható.

Hogyan indítsuk be az autót, ha az akkumulátor lemerült

Ha lemerült az akkumulátor, bármikor kérhet segítséget a következő járművezetőtől. Ehhez csatlakoztassa mindkét pólust (plusz és mínusz) a lemerült és a feltöltött akkumulátor közé. Ez a lehetőség azonban csak az akkumulátoros gyújtást biztosító régebbi autók esetében alkalmazható.

Ha azt szeretné tudni, hogy ha lemerült az autó akkumulátora, hogyan töltse fel áramforrás nélkül, a válasz egyszerű – nem lehet. Egy öngyújtó azonban segíthet eljutni a legközelebbi szervizbe, és megfelelő segítséget kapni.

A cigaretta meggyújtása elég egyszerű folyamat. De meg kell tanulnia kívülről, hogy tudja, mit kell tennie, ha lemerült az autó akkumulátora. Kövesse az alábbi lépéseket a szivargyújtó másik akkumulátorról történő indításához:

 1. Vezesse az autót a lehető legközelebbi feltöltött akkumulátorral. Fontos, hogy ügyeljen arra, hogy a vezetékek elég hosszúak legyenek ahhoz, hogy elérjék az akkumulátor csatlakozóit. Érdemes megjegyezni, hogy egyes járművekben az akkumulátor nem a motorháztető alatt, hanem a csomagtérben vagy a vezető melletti ülés alatt található.
 2. Távolítsa el a negatív pólust a lemerült akkumulátorról.
 3. Használja a speciális kapcsokat a pozitív csatlakozó csatlakoztatásához.
 4. A negatív pólust a karosszéria olyan részéhez kell csatlakoztatni, amelyen nincs festék.
 5. Állítsa le annak az autónak a motorját, amelyben az akkumulátor lemerült.
 6. Indítsa be annak az autónak a motorját, amelyben az akkumulátor jó állapotban van.
 7. Csatlakoztassa újra a csatlakozót, majd csatlakoztassa le mindkét akkumulátort.

Itt megtudta, mit kell tennie, ha lemerült az akkumulátor. Van még néhány egyéb tényező, amelyre érdemes odafigyelni, amikor megpróbálja meggyújtani a szivargyújtót:

 • Az eljárást akkor érdemes elvégezni, amikor a motor teljesítménye nagyjából azonos, ha a nagyobb teljesítményű akkumulátort egy kisebb teljesítményű akkumulátorral harapja meg, fennáll a veszélye, hogy a leharapott autó akkumulátora megsérül.
 • Ne könnyítsen egy dízelmotoros autót egy benzinmotoros autóval, a dízelmotor áramerőssége sokkal nagyobb.

Lemerült akkumulátor: okok

Számos oka lehet annak, hogy az akkumulátor lemerült az autóban, és a vezetőre van bízva, hogy mit tegyen ilyen helyzetben. Fontos azonban tudni, hogyan működik az akkumulátor, és mi vezethet az akkumulátor meghibásodásához.

Az akkumulátor lemerülésének fő okai a következők:

 • Az élettartam kimerülése (általában 5-6 év).
 • Az akkumulátor akkor is lemerül, ha az autót alig használják, ez az önkisülésnek köszönhető.
 • Az autó rossz elektromos rendszere azt is jelenti, hogy az akkumulátor lemerült, és a vezetőnek aggódnia kell, hogyan indítsa be az autót.
 • Hibás elektromos készülékek, például egy generátor, amely nem biztosít elegendő töltést az akkumulátornak.
 • A jármű agresszív környezetben történő használata: terepjárás vagy a levegő hőmérsékletének állandó drasztikus változása.

Egy lemerült akkumulátor elindítása kellemetlen folyamat a járművezető számára. Érdemes előre figyelni, hogy vannak-e figyelmeztető jelek arra, hogy az akkumulátor hamarosan lemerül. Így újratöltheti az akkumulátort, vagy kicserélheti egy újra, ha az akkumulátor teljesen lemerült, és már nem tölthető újra. Természetesen a legjobb, ha van a közelben 220 V-os áramforrás és egy indító. Ez ideális, ha az automata vagy kézi váltó akkumulátora lemerült. Ez ideális, ha az akkumulátor lemerült egy automata vagy kézi váltónál.

Andras

A műhelyünkről

A Startszerviz.hu nem csupán az autószervizek leggyorsabban növekvő hálózata egész Magyarországon. Ügyfelek ezrei bíznak bennünk. Ez egy barátságos csapat, amelyet egy közös eszme és egy közös ügy inspirál. Ez a szigorú minőségi szabványok és a folyamatos támogatás ügyfeleink számára, bárhol is legyenek a világon.