Hogyan lehet eltávolítani a rozsdát egy autóból

H

A rozsda jelenléte a jármű karosszériáján minden autós számára komoly problémát jelent. Nem csak ez, de az oxidált fém elrontja a jármű megjelenését. A vezetés biztonságát is komolyan befolyásolja, ezért a lehető leghamarabb el kell távolítania a rozsdát autójáról.

Az alábbi szövegből megtudhatja, hogyan távolíthatja el a rozsdát autójáról a lehető legkényelmesebb módon. Azt is megtudhatja, hogyan előzheti meg a probléma megismétlődését.

A megelőzés jobb, mint a rozsda eltávolítása az autóból

Először is fontos megjegyezni, hogy az oxidált fémtől nem könnyű megszabadulni. A rozsda eltávolítása az autóból számos olyan eljárással jár, amely pénzzel és saját idővel jár.

A fém oxidációja leginkább a karosszériát és az autó alját érinti. Ha figyelmen kívül hagyja ezt a problémát anélkül, hogy megtanulná, hogyan távolítsa el a rozsdát az autójából, a fém teljesen használhatatlanná válhat és átrohadhat. Egy ilyen jármű vezetése nemcsak kellemetlen, hanem nagyon veszélyes is.

Mielőtt az autó elhagyja a gyárat, a gyártók gondoskodnak arról, hogy ne kelljen módot találnia arra, hogy eltávolítsa a rozsdát az autójáról. A fém oxidáció elleni védelmének biztosítására több réteg bevonatot használnak, ezek a következők:

 1. Alapozás.
 2. Zománc.
 3. Festék.
 4. Lakk.

A használat során azonban minden egyes réteg terhelésnek van kitéve. Ez a szennyeződés behatolása, a légellenállás és az autó rendszeres mosása. Mindez apró repedéseket hoz létre, amelyeken keresztül a levegő bejut a karosszériába, ami végül ahhoz a kérdéshez vezet, hogy hogyan lehet eltávolítani a rozsdát az autóból.

Még egy kisebb baleset is okozhat rozsdát. Nem újították fel a festékréteget utána? Készülj fel egy új problémára, amellyel foglalkozni kell. Éppen ezért a rozsda eltávolításának megismerése még az első alkalommal autóba ülők számára is hasznos lehet, akik most kaptak egy vadonatúj autót a szalonból. Nem is beszélve a használt járművek tulajdonosairól.

Rozsda a járművön – a fő okok

Mielőtt nekilátna annak a témának, hogyan távolítsa el a rozsdát az autójáról, először is meg kell ismerkednie a rozsda okaival. A rozsda azért jelenik meg az autón, mert a levegő, a maradék nedvesség és számos vegyi anyag (pl. az autó tisztítása vagy fényezése során) a karosszéria védőrétegének sérülése révén közvetlenül érintkezik a fémmel. A modern gyártók még nem találtak ki semmi jobbat a jó öreg vasnál. Minden test összetételének 70%-át teszi ki, és óhatatlanul rozsdává válik, ha oxigénnel érintkezik.

Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan kell eltávolítani a rozsdát az autóból, fontos megérteni a károsodás szakaszait. Az oxidáció nem egy gyors folyamat, így az autó tulajdonosának van ideje elkerülni a legrosszabb állapotot. Nyilvánvaló, hogy nem jó ötlet túl sokáig várni a javítással.

A rozsda több szakaszban is kialakul egy autón:

 1. Felületes. Ez akkor következik be, amint a védőréteg megsérül. A jármű rutinellenőrzése során nem mutatható ki.
 2. Pöttyözés. Ezen a ponton a vezető már elkezd azon gondolkodni, hogyan lehet eltávolítani a “rozsdát” az autón. A karosszérián apró, legfeljebb 5 mm-es foltok jelennek meg. Leggyakrabban sárga vagy barna színűek. Ez még nem komoly probléma, hanem előjele. Ez nagyobb következmények nélkül orvosolható, mivel a karosszéria szerkezete még mindig szilárd.
 3. Mélyen. A rozsda eltávolításának egyetlen módja ma már az aktív csiszolás egy speciális géppel. Miután a test kezelt felületét gittal el kell simítani, és ismét fel kell vinni egy védőfestékréteget.
 4. Rohadási szakasz. Most már felesleges információt keresni arról, hogyan lehet megjavítani a rozsdát egy autón. A fém már annyira sérült, hogy érdemes megfontolni a karosszéria teljes felújítását. Ha egy alkatrész elérte a rozsdakárosodásnak ezt a fokát, az autó csak a cseréjével javítható. A javítás szóba sem jöhet.

Ahhoz, hogy jobban megértse, hogyan lehet megállítani a rozsdát az autóján, azt is meg kell értenie, hogy többféle korrózió létezik: száraz és nedves. Az előbbi az elváltozás kezdeti szakaszában fordul elő. Lassan kezdődik, de nedves korrózió követi. Több tucatszorosára gyorsítja a rozsdásodás folyamatát, és a folyamatban használt reagensek listája drámaian megnő. Rendkívül nehéz lesz eltávolítani a “rozsdafoltokat” egy autón.

Fontos tudni, hogy a jármű garázsban tartása nemcsak hogy nem véd a rozsda ellen, de fel is gyorsítja az oxidációt. És mindezt abból a tényből, hogy az álló levegő kiváló katalizátorként szolgál a folyamathoz. Ezért ha lehetséges, gondoskodjon arról, hogy garázsában legyen szellőzőrendszer, hogy ne kelljen kitalálnia, hogyan távolítsa el a rozsdát az autójáról.

Hogyan lehet eltávolítani a rozsdát egy autóból

Most jön a mókás rész – hogyan és mivel távolítsa el a rozsdát az autójáról. Két fő módja van annak, hogy megszabaduljon az oxidációs nyomoktól:

 1. Mechanikus.
 2. Elektrokémiai.

Az első lehetőség a legkézenfekvőbb. A karosszéria és a fém alkatrészek oxidálódott területét egy speciális, csiszoló tulajdonságokkal rendelkező anyaggal kell kezelni. Ez csiszolópapírral vagy csiszolócsiszolóval történik. A járművön lévő rozsda homokfúvásos technikával is lecsiszolható.

Az autó mechanikai tisztítása a rozsdától megköveteli, hogy a tulajdonos ezt egyértelműen tegye. A folyamat során szükség van a következőkre:

 1. Mossa le a járművet.
 2. Tisztítsa meg a karosszéria felületét a korábban sérült festékrétegtől.
 3. Zsírtalanítsa a kezelendő felületet, és próbáljon megszabadulni a portól.
 4. Az autó “rozsdafoltjainak” eltávolítására egy speciális szert, rozsdakonvertert alkalmaznak. Megakadályozza, hogy az oxidáció kiterjessze a hatókörét.
 5. Miután a vegyszeres oldat megszáradt, alapozóval kell kiegyenlíteni a helyet (ha tényleg szükség van rá), majd festéket és lakkot kell felvinni.

Hogyan lehet megszabadulni a rozsdától egy autón elektrokémiai módszerrel? Először is, csak a töltőállomásokon kapható. Másodszor, az eljárás során a fém ionmentesítésére kerül sor. Ez helyreállítja a karosszéria felületének szerkezetét. Az elektrokémiai tisztítási folyamat után a fémet alapozóval és festékkel is kezelni kell.

A megfelelő megelőzés: a rozsda a járművén a múlté lesz

Hogy ne kelljen azon gyötrődnie, hogyan távolítsa el az apró rozsdafoltokat az autójáról, győződjön meg róla, hogy járműve megfelelően megóvja. Ehhez a következőképpen járjon el:

 • fagyos időjárás esetén rendszeresen mossa le az autót meleg, de nem forró vízzel – a folyamatot néhány naponta ismételje meg;
 • Rendszeresen ellenőrizze a karosszériát a “rozsdafoltok” szempontjából – a korai oxidációt nehéz észrevenni, de könnyű eltávolítani;
 • A rozsdagátló bevonat rendszeres alkalmazása segít lassítani a rozsda terjedését, ez különösen télen fontos;
 • Gyantázza az autó zománcát, ez kitölti a mikrorepedéseket anélkül, hogy a vas érintkezne a levegővel, a folyamat egyszerű, de a gyantázás ideje rövid.

Tehát itt van, hogyan lehet eltávolítani a rozsdát egy autóról. Ez egy összetett folyamat, amely nagy erőfeszítést igényelhet az autó tulajdonosától. Ezért a rozsda ellen a legjobb megoldás, ha megelőzzük a rozsda kialakulását. Ezután nem kell azzal foglalkoznia, hogyan távolítsa el a rozsdát az autójából, mert a személyes járműve nagyszerűen fog kinézni.

Andras

A műhelyünkről

A Startszerviz.hu nem csupán az autószervizek leggyorsabban növekvő hálózata egész Magyarországon. Ügyfelek ezrei bíznak bennünk. Ez egy barátságos csapat, amelyet egy közös eszme és egy közös ügy inspirál. Ez a szigorú minőségi szabványok és a folyamatos támogatás ügyfeleink számára, bárhol is legyenek a világon.