Az autó légkondicionálója nem hűt

A

Ha egy autóban a légkondicionáló nem kapcsol be, az kellemetlenséget okoz. A légkondicionáló berendezés működésképtelenségének oka lehet a vezetékek vagy a berendezés egyszerű szennyeződése. Egyes meghibásodások azonban új alkatrészek beszerzését vagy a készülék teljes cseréjét igénylik.

Az autó légkondicionáló rendszere nem hűt: a hiba okai

A meghibásodás, amikor a légkondicionáló egy autóban fúj, de nem hűl, teljesen különböző okok miatt következik be. De mielőtt megismerkednénk velük, értsük meg ennek az eszköznek a működési elvét.

A légkondicionáló csökkenti a levegő hőmérsékletét a speciális hűtőfolyadék – freon – segítségével. A munka elve a freon váltakozó elpárolgásából és kondenzációjából áll, amely hűtőközeggé válik, és a levegőből hőt von el.

A légkondicionálót egy elpárologtatóval, egy kompresszorral és egy kondenzátorral tervezték. A folyadék a vezetékeken keresztül kering, belép ezekbe az egységekbe, és váltakozva változtatja aggregált állapotát folyadékból gázneművé.

A készülék törése olyan helyzethez vezethet, amikor a légkondicionáló rosszul fúj az autóban, vagy van egy légáramlat, de meleg. Most pedig térjünk rá közvetlenül arra a kérdésre, hogy miért nem működik a légkondicionáló az autóban.

A légkondicionáló tömítettségének megsértése

Mint már említettük, a légkondicionáló számos egységet tartalmaz: kondenzátor, kompresszor és elpárologtató, valamint a vezetékeket, amelyek összekötik őket, ezek a következők:

 • mirigyek;
 • csövek;
 • bilincsek;
 • tömítések és egyéb.

A vezeték valamelyik részének mechanikai törése hűtőfolyadék szivárgását eredményezi a rendszerből. Ennek következtében az autóban lévő légkondicionálóból nem fúj hideg levegőt. Ennek megelőzése érdekében rendszeresen kapcsolja be a készüléket, még télen is. Ez megakadályozza a tömítések és csövek szivárgását, amelyek működés nélkül veszítenek teljesítményükből. A kondicionálót nem szabad hosszú időre bekapcsolni – legfeljebb havonta egyszer 5-10 percre.

A légkondicionáló rendszer szennyeződése

Még egy ok, amiért a légkondicionáló nem hűl le az autóban, a rendszerben lévő szennyeződések banális jelenléte. Lehetővé teszi a korrózió megjelenését a készülék fém elemein. A rozsdacsomópontok és a részletek jelenléte miatt a munka erőforrását gyorsabban töltik el, a helyzet, amikor a kondicionáló rosszul működik egy autóban, idő kérdése.

A modern járművek légkondicionáló egységei öndiagnosztikával rendelkeznek. Ha a légkondicionáló rendszer vezetékei vagy kondenzátora meghibásodik, a rendszer felmelegszik, ami szintén növeli a nyomásszintet. A készülék kikapcsolja magát, ha túl melegszik, vagy egyáltalán nem kapcsol be. Megtudta a fő okot, amiért nem működik a légkondicionáló az autójában.

A megoldás erre a problémára nagyon egyszerű: rendszeresen szét kell szerelni a készüléket, és meg kell tisztítani a szennyeződésektől.

Mechanikai hibák

Az ok, amiért a légkondicionáló nem hűl az autóban, mechanikai meghibásodásokból is adódhat. Megjelenhetnek a légkondicionáló egységek élettartamának jelentéktelen kimerülése miatt.

Figyelembe kell venni, hogy az adott eszköz meglehetősen törékeny. Ha egy autóban nem hűl a légkondicionáló, próbáljon meg visszaemlékezni, hogy nem ütközött-e más tárgyakkal vezetés közben. Egy elgörbült cső vagy egy deformálódott csap okozhatta, hogy az autóban lévő légkondicionáló egység nem hűtött. Ez viszont a hűtőfolyadék szivárgását okozza a rendszerben, a készülék leáll vagy veszít a hatékonyságából.

Ezt a problémát nem olyan nehéz kijavítani, mint ahogyan diagnosztizálják, mivel a mechanikai sérülés kívülről nem mindig látható.

Elektronikai hiba

Még egy ok, amiért a légkondicionáló nem hűl le az autóban, lehet a kiégett elektronika. Egy fedélzeti hálózatban fellépő apró hiba, egy feszültségugrás vagy oxidálódott érintkezők okozhatják a magasnyomás-érzékelő vagy a ventilátor érintkezőinek meghibásodását. Meg kell jegyezni, hogy ezek az alkatrészek kis méretűek. Működés közben agresszív környezetben vannak. Ez azt is okozza, hogy nem működnek, és az autóban lévő légkondicionáló nem hűl.

Elégtelen freonmennyiség

Ez a hűtőközeg nemcsak hűtőközegként, hanem az alkatrészek kenőanyagaként is működik. Ha a légkondicionáló nem hűti a levegőt a gépkocsiban, az ok lehet a folyadék elégtelen mennyisége. Ez a probléma csak akkor jelentkezik, ha a jármű légkondicionáló rendszerét hosszabb ideig nem figyelték.

Miért nem hűl az autó légkondicionálója, ha van klímaberendezése?

Ha tudni szeretné, hogy miért nem hűsít az autójában a légkondicionáló, hasznos lesz tudni, hogy mi az a klímaberendezés.

Sok modern autóban nem egyszerűen légkondicionálót használnak, hanem olyan klímaberendezést, amely a hideg és meleg levegőt kombinálja a vezető és az utasok maximális kényelme érdekében. Így a gépkocsiban tartózkodók mindegyike beállíthatja a számára optimális fúvási hőmérsékletet.

Egy modern klímaberendezés a következő elemekből állhat:

 • a járművön kívüli légtömegek levegőminőség-érzékelője;
 • az utastér levegőjének automatikus keringtetésére szolgáló berendezés;
 • Az utastéri levegőszűrő tartalmazhat aktívszénbetéteket vagy folyékony ampullákat, amelyek kellemes szagot adnak a levegőnek;
 • autóablakok, amelyek nem változtatják a hőmérsékletüket;
 • Elektronikus blokk az autó klímájának szabályozására, és még sok más.

Ha önnek klímaberendezéssel ellátott autója van, sok oka lehet annak, hogy az autó légkondicionálója nem hűt. Ebben az esetben jobb, ha elviszi autóját egy szervizbe szakszerű diagnosztikára; a probléma azonosítása saját maga nagyon nehéz lesz.

A légkondicionáló az autóban nem hűt: tippek a megelőzéshez

Otthon a járművezető csak a légkondicionálót tudja ellenőrizni, és észlelni a meghibásodást. A hűtőfolyadék tisztításának és újratöltésének folyamatát azonban speciális berendezések segítségével kell megvalósítani, ezért jobb, ha a diagnosztika és a javítás céljából felkeresi a szervizállomást. Ebben az esetben a probléma, amikor az autóban lévő légkondicionáló nem hűti a levegőt, a múlté lesz.

Kezdetben azonban elkerülheti az autószervizbe való eljutást, ha megfelelően vigyáz a készülékre. Akkor az ilyen helyzet, amikor az autó klímaberendezése nem hűl, ismeretlen lesz az Ön számára.

Megkülönböztethetünk néhány alapvető megelőző tanácsot:

 1. Védi a kondicionálót a szennyeződés és a szilárd részecskék behatolásától. Erre a célra használjon egy szokásos hálót. Ez a döntés különösen akkor lesz aktuális, ha Ön egy méretes autó tulajdonosa: egy teherautó, egy SUV, egy kisbusz, amely nagy légbeömlőnyílások jelenlétével különbözik. Egy kis háló a radiátor előtt a jövőben elkerülheti a komolyabb problémákat.
 2. A radiátorok rendszeres mosása és tisztítása megelőzi a kellemetlen üzemzavarokat, amikor a légkondicionáló nem hűti az autót. A motorháztetőt is meg kell tisztítani, hogy elkerülhető legyen a légkondicionáló rendszer felesleges szennyeződése. A kondenzátorokat viszont nagyon nehéz tisztítani. Lágy fémekből készülnek, amelyeket még a nagynyomású víz is meghajlíthat. Ezért csak jó hírű autómosókban bízzon, amelyek pontosan tudják, mit csinálnak.
 3. Még ha az autót már régóta nem is használták, akkor is érdemes időben diagnosztizáltatni a légkondicionáló rendszert. Ez segít elkerülni a váratlan meghibásodásokat, és a járművet a legjobb állapotban tartja.

Hogyan kell mosni egy radiátort

Mint már említettük, a hűtő és a motorháztető alatti részek rendszeres mosása segít elkerülni azt a helyzetet, amikor a légkondicionáló működik, de nem hűti a levegőt az autóban. Ehhez a következő lépéseket kell követni:

 1. Először is csavarja ki egy kicsit a kondenzátor rögzítését, és nagyon óvatosan csavarja ki a hűtőből, hogy ne sérüljön meg az alkatrész. A két rész közötti illesztés nagyon gyakran fokozottan szennyezett, ami kívülről nehezen látható.
 2. Mossa le a radiátort az ide bejutott szilárd szennyeződésektől és rovaroktól. Ehhez használjon speciális autósampont. Vigye fel, és hagyja hatni körülbelül 20 percig. Ezután tisztítsa meg a radiátort kb. 1 méter távolságból gyengébb vízsugárral. Ez megakadályozza a mechanikai sérüléseket.
 3. Egyenesítse ki a hűtőbordákat egy közönséges fogpiszkálóval.

A légkondicionáló rendszer évente körülbelül 15% freont veszít. Ezért 2-3 évente kötelező a hűtőközeget feltölteni és diagnosztikát végezni, különben az a helyzet áll elő, hogy a légkondicionáló nem hűti a levegőt az autóban. Ha nagy futásteljesítményű autóval rendelkezik, az ilyen műveleteket évente egyszer kell elvégezni. Használt autó vásárlásakor figyeljen a működő légkondicionálóra is. Ha a rendszer nem működik, figyelmeztetnie kell Önt.

Andras

A műhelyünkről

A Startszerviz.hu nem csupán az autószervizek leggyorsabban növekvő hálózata egész Magyarországon. Ügyfelek ezrei bíznak bennünk. Ez egy barátságos csapat, amelyet egy közös eszme és egy közös ügy inspirál. Ez a szigorú minőségi szabványok és a folyamatos támogatás ügyfeleink számára, bárhol is legyenek a világon.