Az autó lebeg az úton – mi az oka?

A

A jármű helyes kezelése a járművezető és utasai biztonságának egyik kulcsa. Ha az autó elkezd oldalra billegni, az balesethez vezethet. A járművezetőnek a lehető leggyorsabban ki kell javítania a problémát, amelynek számos oka lehet.

Ha az autó jobbra húzódik, az részben annak köszönhető, hogy az utak nem egyenesen, hanem bizonyos lejtéssel vannak lefektetve. Ha tehát a vezető teljesen elveszíti az uralmát az autó felett (ez lehet egészségügyi vagy műszaki probléma), az autó a szembejövő sáv helyett a leállósávra gurul le az útról, és veszélyes helyzetet teremt. Ezért kell mindig jobbra húzni a kormányt vezetés közben. De vannak kivételek. Például a szakadékos területeken az utakat oldalra építik, akkor előfordulhat olyan helyzet, hogy az autó balra húzódik.

De nem csak ezek az okok miatt úszik az autó az úton, az okok gyakran az erős szél miatt vannak, amely elkezdi befolyásolni a jármű mozgását.

Meg kell jegyezni, hogy a fentiek enyhe dőlést okoznak, ami nem okoz különösebb kellemetlenséget. Csak egy nagyon figyelmes járművezető lesz képes észrevenni az ilyen billenést. Az alábbi szöveg olyan hibákkal foglalkozik, amelyek súlyosabb guruláshoz vezethetnek. Pánikra azonban semmi ok, egy ilyen meghibásodás gyakorlatilag bármelyik szervizben kijavítható.

Az autó oldalra billeg – gumiabroncs meghibásodik

Az autó jobbra húzódásának leggyakoribb oka a gumiabroncsok meghibásodása. Normális, hogy az eltérő abroncsnyomás miatt az autó jobbra vagy balra húzódik. Ilyen esetben az autó a kevésbé felfújt gumiabroncs miatt oldalra dől, ezért nem szükséges azonnal a szervizbe hajtani. Egy egyszerű látogatás a gumiabroncsboltban a vulkanizálás miatt orvosolhatja a problémát.

Ha azonban a nyomást korrigálták, és az autó mégis jobbra húz, az ok a gumiabroncs egy másik tulajdonságában, nevezetesen a futófelület állapotában is keresendő. Ha a gumiabroncsok futófelülete eltérő mértékben kopik, az autó a hibásabb gumiabroncs oldalára húzódik. Hogyan ellenőrizheti ezt a tényezőt? Ez nagyon egyszerű, ha az autó jobbra halad, cserélje le a gumiabroncsokat. Ha a probléma továbbra is fennáll, de az autó most balra húz, akkor ez a gumiabroncs a probléma.

Sok autós azt tanácsolja barátainak, hogy az egyenletes kopás érdekében rendszeresen cseréljék a gumiabroncsokat. Néhány régebbi autóhoz a vezetési utasítás még egy olyan ábrát is rajzolt, amely állítólag megakadályozta, hogy a kormánykerék jobbra vagy balra húzódjon. Amikor az elsőkerék-meghajtású autók egyre elterjedtebbé váltak, egyes mérnökök azt kezdték tanácsolni, hogy a gumiabroncsokat hátulról elölre cseréljék, és fordítva. Egy későbbi vizsgálat azonban kimutatta, hogy a változás miatt a gumiabroncsok aktívan kopnak.

Miért húz oldalra az autó – felfüggesztési problémák

A másik ok, amiért az autó jobbra húz, a felfüggesztés hibája lehet. Ez az autó rendkívül fontos eleme, amely lehetővé teszi a kényelmes vezetést. A felfüggesztés elnyeli az út egyenetlenségeiből származó rezgéseket, ezáltal javítja a menetkomfortot.

Ha ez a futómű-alkatrész bizonyos módon meghibásodik, a hiba következményei olyan helyzethez vezethetnek, hogy az autó különböző irányokba billeg. Ez pedig a járművezető számára váratlanul történik, ami gyakran baleset okozója. Gyakrabban azonban a kormánykerék egyszerűen jobbra húzódik. Egy tapasztalt járművezető könnyen megbirkózhat az ilyen kellemetlenségekkel a szervizállomás felé vezető úton.

Ha a felfüggesztés a probléma forrása, akkor az ilyen kellemetlenségeket az elemeinek deformációja okozza. A felfüggesztésen kívül a futómű egyéb alkatrészei is ronthatják a jármű kezelhetőségét.

A mérnökök ellenőrzik a gumiabroncsok dőlését és konvergenciáját az esetleges problémák észlelése érdekében.

A dőlésszög a kerék elhajlása a függőleges tengelyen. Ez lehet pozitív vagy negatív. Az Ön autójánál leginkább a pozitív dőlésszöget kell alkalmazni. Egyenletesebb gumiabroncs-kopást biztosít, és növeli az alkatrészek élettartamát. A negatív dőlésszöget a versenyzésben használják. Az autót stabilabbá teszi a kanyarokban és gyorsabbá az egyenesekben, de a gumiabroncsok és az alkatrészek nagyon gyorsan tönkremennek.

A helytelen konvergencia szintén oka lehet a folyamatos jobbra kormányzásnak. Ez a kerék helyzete a vízszintes tengelyen. Ha a kerekek alsó része kifelé áll, a konvergenciát negatívnak nevezzük. Ez főként a hátsókerék-meghajtású járművekre vonatkozik. Ha az alsó rész befelé mutat, a konvergenciát pozitív konvergenciának nevezzük.

Tehát, hogyan befolyásolja a dőlés és a konvergencia azt, hogy az autót oldalra húzza? Ez nagyon egyszerű. Ez a mechanikai deformációnak köszönhető, amely egyre nagyobb és nagyobb rések megjelenését okozza.

Az autó ide-oda imbolyog, a kormányzás az oka?

Ha a kormánykerék jobbra húz, akkor a kormányrendszerrel is lehet probléma. Az autó ezen alkatrészeinek elhasználódása természetes jelenség.

A modern autók kormányműve leggyakrabban egy elektromos hajtásegységgel felszerelt kormányrúdból áll. De a régebbi szervokormányrendszereket is gyakran használják.

Ha az autó oldalirányban mozog, az azt jelenti, hogy a kormányzásért felelős alkatrészek elhasználódtak. Ilyenkor az autó gyakrabban kormányoz jobbra, aminek oka abban rejlik, hogy az út szélén általában jobban kopott a burkolat, mint a középső részen. Emiatt Angliában vagy bármely más országban, ahol baloldali forgalom van, sokkal gyakoribb, hogy az autó balra húzódik.

A kormányművet csak műhelyben lehet megjavíttatni. Lehet, hogy meg kell húzni néhány anyát, de valószínűbb változat a sérült alkatrészek cseréje.

Miért húz balra az autó – fékhiba?

Egy másik gyakori helyzet, amikor az autó egyik oldalról a másikra lendül, a gyorsítás vagy a lassítás folyamata. Az utóbbi esetben a fékrendszer mozgó alkatrészeinek oxidációja vagy megtapadása a hibás. A billegés oka, hogy a dugattyúk nem térnek vissza eredeti helyzetükbe. A fékezés ezért a szükségesnél korábban lép működésbe, ami az autó kitérését okozza.

Miért megy oldalra az autó gyorsításkor? Ez egy teljesen természetes állapot. A probléma az, hogy az elsőkerék-meghajtású autóknak különböző a hajtáshossza. A hosszabbik lehet a jobb vagy a bal oldali hajtás, attól függően, hogy a gyártó hogyan rendezte el a motorháztetőt.

Az autó egyik oldalról a másikra billeg – a karosszéria és a tengelyek deformálódása

Ha az autó jobbra húz, az ok a karosszéria vagy a tengelyek deformációja lehet. Ha a felfüggesztés karosszériához való rögzítése eldeformálódik, úgy érzi, mintha az autó oldalirányban mozogna vezetés közben. Az autót oldalra húzó, elhasználódott tartószerkezetet egy műhelynek ki kell cserélnie.

Ha az ok a karosszéria, a helyzet még rosszabb. A leggyakoribb ok a takarékossági vágy. Autóbaleset után, ahelyett, hogy hitelesített szervizbe mentek volna, valahol egy garázsban egyenesítették ki a testét anélkül, hogy figyelembe vették volna a geometriai ellenőrzési pontokat? Így most sokkal több pénzt kell költenie arra, hogy rendbe hozza a járművét.

Amint látja, számos probléma van, amely választ ad arra a kérdésre, hogy miért imbolyog az autó egyik oldalról a másikra. Nincs ok a pánikra. Ellenőrizzen következetesen minden olyan alkatrészt vagy pótalkatrészt, amely a meghibásodást okozhatta.

Ha az autó az úton billeg, annak több oka is lehet. Ezért először ellenőrizze:

  1. A gumiabroncsok kiegyensúlyozása.
  2. Futófelület kopása.
  3. Bütykös beállítása.
  4. A kormánymű alkatrészeinek sértetlensége.
  5. A jármű fékeinek állapota (szétszereléssel).
  6. A felfüggesztés karosszériához való rögzítésének integritása és magának a karosszériának a geometriája.

Az egyes pontok egyenkénti ellenőrzésével megtudhatja, hogy miért imbolyog az autó egyik oldalról a másikra, és kijavíthatja ezt a kellemetlen hibát.

Andras

A műhelyünkről

A Startszerviz.hu nem csupán az autószervizek leggyorsabban növekvő hálózata egész Magyarországon. Ügyfelek ezrei bíznak bennünk. Ez egy barátságos csapat, amelyet egy közös eszme és egy közös ügy inspirál. Ez a szigorú minőségi szabványok és a folyamatos támogatás ügyfeleink számára, bárhol is legyenek a világon.