A jármű akkumulátorának gondozása

A

A jármű akkumulátorának megfelelő ápolása ugyanolyan fontos, mint a motor karbantartása. Az akkumulátor a jármű motorjának indításához szükséges energiaforrás, és ez látja el energiával a jármű áramfogyasztó rendszereit, például az ablak- és ülésfűtést, az audiólejátszót, a riasztót és a GPS-rendszert. A jármű teljes teljesítménye és energiafogyasztó funkciói megkövetelik az akkumulátor folyamatos gondozását, amelynek legfontosabb pontja az akkumulátor töltöttségének ellenőrzése.

Amikor az áramforrás teljesen feltöltött, a feszültség 12,6 és 12,9 volt között van. Az alacsonyabb érték azt jelzi, hogy az akkumulátort újra kell tölteni. Ha gyakran hagyja, hogy az akkumulátor teljesen lemerüljön, a készülék gyorsan működésképtelenné válik. A töltés ellenőrzésére fordulatszámmérő vagy más, feszültségmérővel ellátott műszer használható.

Gépkocsi akkumulátor ápolása: újratöltés

Nyáron az akkumulátor képes feltölteni magát, amikor a jármű mozgásban van. Ha az akkumulátor lemerült, mert a járművet hosszú ideig nem használták, akkor akkumulátortöltőt kell használni. Ehhez néhány egyszerű lépésre van szükség.

 1. Távolítsa el az áramforrást a töltőhöz való csatlakozáshoz, vagy csak a két csatlakozót válassza le az autó plusz vezetékéről és a földelésről.
 2. Csatlakoztassa az akkumulátort a töltőhöz, gondosan ellenőrizze a töltöttséget, majd csatlakoztassa vissza a töltőt. Nem tanácsos az akkumulátort felügyelet nélkül hagyni töltés közben.
 3. Ha teljesen feltöltődött, először a mínusz pólust, majd az egész akkumulátort csatlakoztassa le, és szerelje vissza a járműbe.

Az autó akkumulátorának megfelelő gondozásához hozzátartozik annak helyes csatlakoztatása is. Fontos, hogy gondosan rögzítse az érintkezőket. Nemcsak az akkumulátor működése, hanem az autó teljes elektromos rendszere is ettől függ. Ezenkívül a meglazult vezetékek vezetés közben meglazulhatnak, és a jármű feletti uralom elvesztéséhez vezethetnek.

Az akkumulátor ápolása és karbantartása: tisztítás

Az akkumulátor megfelelő ápolása, amely magában foglalja a készülék tisztán tartását, segít az áramforrásnak abban, hogy tovább tartsa a töltést.

A szennyeződés eltömítheti a szellőzőnyílást, ami gázok felgyülemlését és az akkumulátor megrepedését okozhatja. A csatlakozókon felgyülemlett por rövidzárlatot és energiaszivárgást okozhat, megakadályozva az elektromos áram normális átvitelét. Tisztítsa meg a csatlakozókat ammóniával és csiszolópapírral.

A szivárgó pólusú akkumulátor gondozása

Az akkumulátor pólusain megjelenő zöld vagy fehér lerakódás a fém oxidációjának vagy elektrokémiai korróziójának jele. Ez a kémiai folyamat tönkreteheti az érintkezést a terminál és az akkumulátor csatlakozója között, és ezt a lehető leghamarabb el kell távolítani egy tíz százalékos szódabikarbóna oldat és egy fémkefe segítségével.

Hogyan kell gondoskodni egy új akkumulátorról

Egy új elektromos áramforrás ugyanúgy megköveteli a töltöttségi szint gondos ellenőrzését, mint egy régóta használt autóakkumulátor. Az akkumulátor a gyárban maximális kapacitással van feltöltve, de a szállítás és a raktárban vagy üzletben történő tárolás során a készülék veszít a töltés egy részéből. Az új akkumulátorok gondozása ugyanolyan fontos, mint a már régóta használtaké. Az alultöltött akkumulátor beszerelése a járműbe kellemetlen következményekkel járhat.

Hogyan kell gondoskodni az alultöltött akkumulátorról?

Ha egy új autót hosszabb ideig nem használnak teljesen feltöltött egység nélkül, az akkumulátor lemezein szulfátosodás – durva kristályos szulfátot tartalmazó ólomlerakódás – alakul ki. A kezdeti szakaszban az akkumulátor teljes feltöltésével és az elektrolit sűrűségének növelésével kiküszöbölhető. Ha túl sok a lepedék, az új autóakkumulátor sürgősségi ellátása sikertelen lesz, és a korábban nem vizsgált akkumulátort ki kell dobni.

Az autó akkumulátor gondozása télen

Amellett, hogy hideg időben a fagyott dugattyúk és motorhengerek felmelegedése miatt az akkumulátorra fokozott igénybevétel hárul, a fagypont alatti hőmérséklet gyorsabban lemeríti az akkumulátort. -20 °C-on az akkumulátor teljesen lemerülhet, ami hosszú távon befolyásolja a teljesítményét. Az akkumulátor téli ápolásának ezért alaposabbnak kell lennie, és a következőket kell tartalmaznia:

 • az ABC tárolása normál hőmérsékleti körülmények között;
 • a burkolat és a szellőzőnyílások tisztítása;
 • az oxid eltávolítása a csatlakozók felületéről és a csavarok meghúzása nélkül történő lítiummal való kezelésük;
 • a tápegység által szolgáltatott töltésszint növelése.

Miután az autó hosszabb ideig állt üresen, indítás előtt kapcsolja ki az áramfogyasztókat, például a fényszórókat, a klímaberendezést, az ablakfűtést és másokat, lehetővé téve az áramellátás számára, hogy a szükséges szintre növelje a teljesítményt.

Hogyan kell vigyázni az akkumulátorra télen: tárolás

Ha a külső hőmérséklet nem túl alacsony, az akkumulátor egyik pólusának leválasztása elegendő lehet ahhoz, hogy az akkumulátor ne veszítse el a töltöttségét. Rendkívül hideg időszakokban vegye ki az akkumulátort, és hagyja fűtött helyiségben, amíg a jármű áll. A készüléket ne tegye ki közvetlen napfénynek, hogy elkerülje a burkolat deformálódását.

A jármű akkumulátorának gondozása hideg időben az akkumulátor állapotától függ, amely lehet száraz vagy elektrolittal elárasztott. A száraz akkumulátor tárolásához elengedhetetlen egy jól szellőző, páramentes helyiség. Az elektrolitot tartalmazó akkumulátor épségének biztosítása érdekében ellenőrizni kell az elektrolit szintjét. Ha a határérték alatt van, desztillált vizet kell hozzáadni, hogy megfelelő sűrűségű és tulajdonságú oldatot kapjunk.
A karbantartásmentes akkumulátorok gondozása: töltés

Az autóipari áramforrásoknak két típusa van: karbantartásmentes és karbantartásmentes. A karbantartásmentes akkumulátorok olyan egy darabból álló akkumulátorok, amelyek nem igényelnek szoros felügyeletet az autó tulajdonosa részéről. A legtöbb modern autó ilyen típusú akkumulátorral van felszerelve.

Az ilyen típusú akkumulátorok megfelelő ápolása öt-hat évig biztosítja a problémamentes működést. Ezen élettartam elérése érdekében a következőket kell elkerülni:

 • alul- vagy túltöltés;
 • a töltőberendezésben lévő feszültség több mint 14,5 volt;
 • áramszivárgás;
 • az akkumulátor túlhűtése;
 • a jármű elektromos rendszerének meghibásodása.

A jármű akkumulátorának műszakilag helyes karbantartásával megelőzhetők a veszélyes helyzetek az utakon, amikor a hibás akkumulátor vagy az elégtelen töltöttség miatt a motor leáll, vagy a jármű elektronikus rendszere meghibásodik.

Professzionális akkumulátorápolás és -karbantartás

Annak érdekében, hogy akkumulátora minél tovább működőképes maradjon, időről időre ellenőrizni kell. Az Olajozó Autószerviz magas színvonalú megelőző karbantartási, diagnosztikai, műszaki javítási és akkumulátorcsere-szolgáltatásokat nyújt garanciálisan. A szerviztechnikusok tanácsot adnak Önnek, hogyan kell gondoskodnia a jármű akkumulátoráról a garanciaidő minden szakaszában.

Andras

A műhelyünkről

A Startszerviz.hu nem csupán az autószervizek leggyorsabban növekvő hálózata egész Magyarországon. Ügyfelek ezrei bíznak bennünk. Ez egy barátságos csapat, amelyet egy közös eszme és egy közös ügy inspirál. Ez a szigorú minőségi szabványok és a folyamatos támogatás ügyfeleink számára, bárhol is legyenek a világon.